info@mercecarbonell.cat
610 455 958


LLOCS ON VISITO:
 
TÀRREGA
Farmàcia Núria Robinat
Carrer Santa Clara, 2
 
SANT MARTÍ DE MALDÀ
Carrer Nord 33, baixos
 

Falta de temps per cuinar? Et donem trucs culinaris

Falta de temps per cuinar? Et donem trucs culinaris

La falta de temps per cuinar, és un dels obstacles habituals per menjar de forma saludable i variada.
Si volem menjar millor, cal prioritzar una part del nostre temps diari o setmanal per passar-lo a la cuina.
Les receptes de cuina que encara no les tenim per la mà, cal provar-les de fer en dies que disposem de més temps.

Es pot tenir bases de receptes a la nevera i enllestir el plat al moment de consum. Us enumero alguns exemples:

Cas 1) Vols fer una truita de patates amb ceba per sopar i saps que arribaràs tard a casa. Deixa a punt a la nevera, en una carmanyola de vidre, la base de patata i ceba cuita. Quan arribis, només et caldrà batre els ous i posar la paella al foc amb un rajolí d’oli i afegir la barreja d’ou i patata i ceba.

Cas 2) Vols que la teva família no acompanyi amb salses industrials plats de carn, peix, pasta o arròs. Doncs, cuina amb més quantitat salsa de tomàquet (ceba, all, tomàquet natural triturat en conserva o natural) i la guardes en pots de vidre a la nevera. D’aquesta manera pots utilitzar-la per acompanyar espaguetis, cigrons, arròs, hamburgueses…
Pots repetir el procediment amb altres salses a base de verdures, que enriqueixen els teus plats de nutrients i evites components presents a salses industrials com sucre, greixos no saludables i excés de sal. Per substituir maionesa, ketchup i salses de tomàquet industrials, millor preparar-les a casa i tamisades a la batedora o similar.

Cas 3) Vols fer paella el diumenge però durant el matí del diumenge vols dedicar-lo a estar fora de casa, doncs pots deixar fet el sofregit, el marisc cuinat i quan arribis a casa només caldrà posar a bullir el fumet o caldo de peix i afegir-lo. En 20 minuts ja podeu dinar.

Cas 4) Vols tenir acompanyaments de verdura a punt a la nevera? Doncs, pots tenir porcions d’escalivada congelada de la collita de l’estiu i treus les porcions segons els que n’heu de menjar. Altres exemples serien: uns espàrrecs de marge saltejats, una samfaina, uns xampinyons laminats i cuinats, un saltejat de pastanaga, porro i carbassó, uns calçots nets i llestos per poder arrebossar amb tempura. Totes aquestes verdures poden afegir-se a un plat de pasta, arròs o llegums o bé per elaborar una truita, remenat o com a guarnició d’un segon plat.

Cas 5) Tens molta part de família esportista o en època de creixement i necessites molts recursos del grup dels farinacis apunt per menjar? Doncs, tingues patates bullides amb pell a la nevera, perquè es conserven millor i només cal pelar-les o xafar-les. Tingues arròs, quinoa, pasta, cuscús cuits en carmanyola de vidre a la nevera i només caldrà barrejar-ho amb verdures i/o carn, peix, ous, llegums o fruits secs.

Cas 6) Si arribes a casa i no tens res fet pel pròxim àpat, abans que res, poseu l’olla al foc i així mentre aneu fent les altres tasques (dutxa, deures, plegar roba, etc.), ja tindreu l’aigua bullint per si heu de cuinar algun cereal o patata amb verdures.

A mesura que hom percep la necessitat de cuinar com a vehicle per menjar millor, s’esgarrapen 10 o 20 minuts del teu dia a dia per fer aquestes preparacions. D’aquesta manera només caldrà acabar el plat 5 o 10 minuts abans de l’àpat.

Mercè Carbonell Badia
Dietista Nutricionista CAT0371

Sense comentaris

Publica un comentari